Blog

Obesitas klachten en gevaren

obesitas klachten

Obesitas is een groeiend gezondheidsprobleem, niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland. Het brengt ernstige risico’s met zich mee voor de gezondheid en welzijn. Dit artikel op Dikke-Mensen.nl zoomt in op de gevaren van obesitas, met als doel bewustwording te creëren bij Nederlanders die zich zorgen maken over hun gewicht en gezondheid.

Wat is obesitas?

Obesitas wordt gedefinieerd als een overmatige vetophoping die de gezondheid kan schaden. Artsen gebruiken vaak de Body Mass Index (BMI) – een verhouding van gewicht tot lengte – om te bepalen of iemand obesitas heeft. Een BMI van 30 of hoger duidt op obesitas. In Nederland heeft een aanzienlijk deel van de bevolking hiermee te kampen, wat het belang van bewustwording en preventie onderstreept.

De oorzaken van obesitas zijn veelzijdig, waaronder genetische factoren, ongezonde eetgewoonten, gebrek aan lichamelijke activiteit en slaapproblemen. Het is belangrijk om deze factoren te herkennen en aan te pakken om de gezondheidsrisico’s te verminderen.

Obesitas klachten

Mensen met obesitas ervaren vaak verschillende klachten. Fysiek kunnen klachten als gewrichtspijn, ademhalingsproblemen en chronische vermoeidheid het dagelijks leven ernstig beïnvloeden. Deze fysieke ongemakken kunnen leiden tot beperkingen in dagelijkse activiteiten, werk en persoonlijke verzorging.

Er zijn ook mentale obesitas klachten. Psychologisch kunnen mensen met obesitas te maken krijgen met depressie, angst en een laag zelfbeeld. Deze problemen worden vaak verergerd door stigmatisering en discriminatie in de samenleving, wat kan leiden tot sociale isolatie en verminderde levenskwaliteit.

Daarnaast zijn er sociale en economische gevolgen verbonden aan obesitas. Mensen met obesitas kunnen obstakels ondervinden op de arbeidsmarkt, hogere medische kosten en een verminderde productiviteit. Deze factoren benadrukken het belang van een holistische benadering van de behandeling en ondersteuning van individuen met obesitas.

Gevaren voor de gezondheid op lange termijn

Op de lange termijn kan obesitas leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties. Hart- en vaatziekten, zoals hypertensie en hartfalen, komen vaker voor bij personen met obesitas. Deze aandoeningen vergroten het risico op hartaanvallen, beroertes en andere levensbedreigende aandoeningen.

Type 2 diabetes is een andere veelvoorkomende aandoening die verband houdt met obesitas. Hoge bloedsuikerspiegels door insulineresistentie kunnen leiden tot een reeks complicaties, waaronder nierschade, oogproblemen, en neurologische aandoeningen.

obesitas klachten

Bovendien kan obesitas de mobiliteit beperken, wat resulteert in een verminderde kwaliteit van leven en onafhankelijkheid. Het risico op bepaalde soorten kanker, waaronder borst-, darm- en pancreaskanker, neemt ook toe met obesitas.

De impact van obesitas op de levensverwachting en kwaliteit van leven is aanzienlijk. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze risico’s en proactieve stappen te ondernemen om obesitas te voorkomen en te behandelen.

Obesitas behandeling

Obesitas is een ernstig gezondheidsprobleem met verstrekkende gevolgen. Het is verstandig om bewust te zijn van deze risico’s en stappen te ondernemen naar een gezondere levensstijl. Professionele hulp zoeken, zoals van een diëtist of personal trainer, kan een belangrijke eerste stap zijn. Het aanpassen van eetgewoonten, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap zijn essentieel voor het beheersen van gewicht en het verbeteren van de algemene gezondheid.

Samen kunnen we werken aan een gezonder Nederland door bewustwording te vergroten, ondersteuning te bieden aan degenen die met obesitas leven, en het belang van een gezonde levensstijl te promoten. Het is nooit te laat om te beginnen met het maken van positieve veranderingen in je leven.

Wat is aspartaam en is het veilig?

wat is aspartaam

Als gezondheidsexpert begrijp ik dat Nederlanders steeds bewuster worden van wat ze in hun lichaam stoppen. Een veelbesproken onderwerp in de wereld van voeding en gezondheid is aspartaam. In dit artikel op Dikke-Mensen.nl zal ik ingaan op wat aspartaam is, waar het voor wordt gebruikt, de veiligheid ervan, en hoe je producten met aspartaam kunt herkennen.

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die vaak wordt gebruikt als suikervervanger in voedingsmiddelen en dranken. Het is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker, wat betekent dat een kleine hoeveelheid ervan voldoende is om dezelfde zoetheid te bereiken als een veel grotere hoeveelheid suiker. Het heeft het E-nummer E 951.

Waar wordt deze zoetstof voor gebruikt?

Aspartaam wordt gebruikt in een breed scala aan producten, waaronder frisdranken, light-frisdranken, kauwgom, zuivelproducten, ontbijtgranen, en verschillende andere voedingsmiddelen en dranken die gezoet moeten worden zonder de calorieën van suiker toe te voegen. Mensen met obesitas die willen afvallen, gebruiken deze calorie-arme producten.

Is aspartaam veilig?

Ja, uitgebreide onderzoeken en studies hebben aangetoond dat aspartaam veilig is voor consumptie door mensen. Organisaties zoals de European Food Safety Authority (EFSA) en de US Food and Drug Administration (FDA) hebben herhaaldelijk verklaard dat aspartaam veilig is voor gebruik als zoetstof binnen de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI).

Is aspartaam kankerverwekkend?

Er is geen overtuigend bewijs dat aspartaam kankerverwekkend is bij normale consumptieniveaus. Talrijke onderzoeken en beoordelingen hebben geen verband aangetoond tussen aspartaamgebruik en kanker bij mensen. De beschikbare wetenschappelijke literatuur ondersteunt het veilig gebruik van aspartaam.

Hoeveel aspartaam mag je per dag?

De ADI voor aspartaam is vastgesteld op 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit betekent dat iemand die bijvoorbeeld 70 kilogram weegt veilig tot 2800 milligram aspartaam per dag kan consumeren zonder nadelige gezondheidseffecten te ervaren.

wat is aspartaam

Hoe herken je producten met aspartaam?

Producten die aspartaam bevatten, moeten dit vermelden op het etiket onder de ingrediëntenlijst. Aspartaam kan ook worden vermeld onder de naam E951, wat de Europese code is voor deze zoetstof. Als je bewust bent van je inname van aspartaam, is het belangrijk om etiketten te lezen en te controleren op deze vermeldingen. Producten zoals light-frisdranken, suikervrije kauwgom en andere light- of suikervrije voedingsmiddelen bevatten vaak aspartaam.

Een veilige zoetstof

Aspartaam is een veelgebruikte kunstmatige zoetstof die veilig is voor de meeste mensen bij normale consumptieniveaus. Het biedt een calorievrij alternatief voor suiker en wordt vaak gebruikt in een breed scala aan voedingsmiddelen en dranken. Door bewust etiketten te lezen en te begrijpen wat aspartaam is en hoe het wordt gebruikt, kunnen consumenten weloverwogen keuzes maken over hun dieet en voedingsgewoonten.

Obesitas: wat is het en wat kun je er tegen doen?

wat is obesitas?

Obesitas, een chronische aandoening gekenmerkt door overmatige ophoping van lichaamsvet, is uitgegroeid tot een wereldwijde gezondheidsepidemie. Het is een complex probleem dat niet alleen de fysieke gezondheid van mensen beïnvloedt, maar ook hun psychologisch welzijn en kwaliteit van leven. In deze blog op Dikke-Mensen.nl zullen we bespreken wanneer iemand wordt gediagnosticeerd met obesitas en de gevaren die gepaard gaan met deze aandoening.

Wanneer heb je obesitas?

Obesitas wordt meestal bepaald aan de hand van de body mass index (BMI), een maatstaf voor het beoordelen van het lichaamsgewicht in verhouding tot de lengte. Een BMI van 30 of hoger wordt over het algemeen beschouwd als obesitas. Het is echter belangrijk op te merken dat de BMI geen onderscheid maakt tussen spiermassa en vetmassa, waardoor het mogelijk niet altijd een nauwkeurige weergave geeft van de lichaamssamenstelling.

Naast de BMI houden gezondheidsprofessionals ook rekening met andere factoren, zoals de verdeling van lichaamsvet, tailleomtrek en aanwezigheid van andere gezondheidsproblemen, om een diagnose van obesitas te stellen. Het is raadzaam om een arts te raadplegen voor een grondige evaluatie als er vermoedens zijn van ernstig overgewicht.

Wat zijn de gevaren van obesitas?

Ernstig overgewicht kan een aantal gevaren hebben voor je gezondheid.

Gezondheidscomplicaties: Obesitas verhoogt het risico op verschillende ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker, gewrichtsproblemen en ademhalingsstoornissen zoals slaapapneu. Het overschot aan lichaamsvet legt extra druk op het lichaam en kan leiden tot ontstekingen en metabole verstoringen.

Psychologische impact: Obesitas heeft niet alleen fysieke gevolgen, maar kan ook een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid. Mensen met overgewicht kunnen gevoelens van depressie, angst en een laag zelfbeeld ervaren. Ze kunnen ook te maken krijgen met vooroordelen, stigmatisering en sociale isolatie, wat de psychologische stress verder verhoogt.

Verminderde levenskwaliteit: Obesitas beïnvloedt de algehele kwaliteit van leven. Het kan leiden tot beperkingen in de dagelijkse activiteiten, moeilijkheden bij het uitvoeren van fysieke inspanningen en een verminderde mobiliteit. Obese mensen hebben vaak moeite om zich comfortabel en zelfverzekerd te voelen in hun lichaam, wat hun sociale leven en relaties kan beïnvloeden.

Economische last: Obesitas legt een aanzienlijke economische last op de samenleving. De medische kosten voor de behandeling van obesitas-gerelateerde aandoeningen zijn hoog. Daarnaast kan obesitas leiden tot verminderde productiviteit, verzuim op het werk en een hoger risico op arbeidsongeschiktheid, wat economische gevolgen heeft voor zowel het individu als de samenleving.

Morbide obesitas

Morbide obesitas, ook bekend als ernstige obesitas of klinische obesitas, is een medische aandoening waarbij een persoon een extreem overgewicht heeft dat ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het wordt meestal gedefinieerd door een body mass index (BMI) van 40 of hoger, of een BMI van 35-39,9 in combinatie met obesitasgerelateerde gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk of slaapapneu.

Het kan leiden tot tal van ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, beroertes, gewrichtsaandoeningen, ademhalingsproblemen, leverziekte, bepaalde vormen van kanker en psychische aandoeningen zoals depressie. Het kan ook de levensverwachting van een persoon aanzienlijk verminderen.

De oorzaken van morbide obesitas zijn complex en omvatten een combinatie van genetische aanleg, omgevingsfactoren, voedingsgewoonten, gebrek aan lichamelijke activiteit en psychologische factoren. Het overmatig consumeren van calorieën, een zittende levensstijl, emotioneel eten en hormonale onevenwichtigheden kunnen allemaal bijdragen aan het ontstaan ​​van deze aandoening.

morbide obesitas

Hoe kunnen we deze obesitasepidemie aanpakken?

Obesitas is een complex probleem dat niet eenvoudig kan worden opgelost. Het vereist een multidisciplinaire aanpak, waarbij individuen, gezondheidsprofessionals, beleidsmakers en de samenleving als geheel betrokken moeten zijn. Enkele belangrijke stappen om overgewicht aan te pakken zijn:

 1. Voorlichting en bewustwording: Het bevorderen van gezonde voedingsgewoonten en een actieve levensstijl is essentieel. Het verstrekken van accurate informatie en educatieve programma’s kan mensen helpen om geïnformeerde keuzes te maken en hun levensstijl te verbeteren.
 2. Toegang tot gezonde voeding: Het is belangrijk om gezonde voedingsmiddelen betaalbaar en toegankelijk te maken voor iedereen. Dit omvat het bevorderen van gezonde eetgewoonten in scholen, het ondersteunen van lokale landbouw en het verminderen van de beschikbaarheid van ongezonde voeding.
 3. Bevordering van fysieke activiteit: Het stimuleren van lichamelijke activiteit is cruciaal om obesitas tegen te gaan. Gemeenschappen kunnen worden aangemoedigd om veilige en toegankelijke sport- en recreatieve faciliteiten te creëren, evenals het bevorderen van actief transport, zoals wandelen en fietsen.
 4. Ondersteuning en behandeling: Het bieden van toegang tot gepersonaliseerde zorg en ondersteuning aan mensen met obesitas is van vitaal belang. Dit omvat begeleiding door gezondheidsprofessionals, voedingsadvies, psychologische ondersteuning en indien nodig medische interventies, zoals chirurgie.

Obesitas vormt een aanzienlijke bedreiging voor de volksgezondheid en heeft verstrekkende gevolgen voor het individu en de samenleving als geheel. Door de complexiteit van deze aandoening te begrijpen en gezamenlijk actie te ondernemen, kunnen we de last van obesitas verminderen en streven naar een gezondere toekomst. Het is van cruciaal belang dat we dit probleem serieus nemen en werken aan het bevorderen van gezonde levensstijlkeuzes, het bieden van ondersteuning en het creëren van een omgeving die gezondheid en welzijn bevordert.

Is afvallen door yoga mogelijk?

afvallen door yoga

Afvallen is een van de populairste doelen die mensen stellen als ze gaan sporten. Wereldwijd gezien wordt obesitas een steeds groter probleem. Dus hulp bij afvallen is noodzakelijk! Yoga kan goed zijn voor het afvallen en in deze blog willen wil ik jou graag meer vertellen over hoe yoga kan helpen om verantwoordelijk af te vallen.

Yoga is echter niet de nummer 1 gekozen sport in Europa om gewichtsverlies te realiseren. Vooral gewichtheffen en cardio worden gezien als de sleutel tot het verbranden van calorieën. Ook al wordt yoga vaak gezien als een meditatieve sport, kan yoga ook helpen bij het afvallen. Veel yogi’s praten hier niet over aangezien dit niet vaak het doel is van yoga.

Is yoga een goede manier om af te vallen?

Yogaoefeningen zijn de beste methode om geleidelijk af te vallen. Yoga versterkt snel en gelijkmatig het lichaam. Overgewicht kan ervoor zorgen dat je stress, onevenwichtig eten en onregelmatig slapen ervaart. Omdat yoga de geest met het lichaam laat verbinden beweren sommige yogi’s dat de mentale kant van yoga kan helpen om af te vallen.

Studies hebben aangetoond dat yoga mensen kan helpen gewicht te verliezen, zelfs als ze geen diëten of andere vormen van lichaamsbeweging gebruiken. Terwijl degenen in de controlegroep aanzienlijk aankwamen, kwamen de proefpersonen die yoga deden die geen gewicht verloren ook niet aan. Dit kan ontstaan doordat je met yoga leert om je metabolisme onder controle te houden!

Steeds meer overgewicht

Overgewicht is in de tijd van nu een groot probleem aan het worden. Het wordt steeds makkelijker om aan voedsel te komen en je merkt dat kinderen tegenwoordig meer stil zitten om binnen te gamen dan naar buiten gaan om te spelen.

Hierdoor worden minder calorieën verbrand en worden de calorieën makkelijk wel weer gegeten. En daarbij wordt het ook niet makkelijker gemaakt door de junkfoods, onvoldoende beweging, problemen met de schildklier enzovoort.

Echter zal yoga alleen er niet voor zorgen dat je gaat afvallen. Gewichtsverlies kan het resultaat zijn van een combinatie van het eten van de juiste calorieën, het verminderen van de suikerinname, het verminderen van stress, het bewuster maken van eten en het hebben van een routinematig oefenprogramma met variatie en intensieve oefeningen.

Dit betekent dus niet dat yoga er 100% voor gaat zorgen dat je in vorm komt, maar de combinatie van bovenstaande puntjes dus wel!

Hoe afvallen door yoga?

Op welke manier kan yoga helpen bij afvallen? Hieronder leggen we de voordelen van yoga uit die het afvallen kunnen ondersteunen.

Yoga kan je slaap verbeteren

Uit onderzoek is gebleken dat slaap en afvallen een soort verbinding hebben, hierdoor kun je met weinig slaap lastiger afvallen. Wellicht komt het bekend voor: je bent moe na een harde dag werken en je bent te uitgeput om nog een goede effectieve training neer te zetten. Vervolgens krijg je ook trek in ongezonde voeding en eet je veel te veel calorieën.

Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging er voor zorgt dat je slaap verbeterd, dus probeer eens een paar yoga houdingen voor het slapen gaan! Zo put je jezelf uit en kun je makkelijker in slaap komen.

De voorgestelde rustperiode voor volwassenen is zeven tot negen uur per nacht, maar veel mensen slapen vaak niet genoeg.

Studies hebben aangetoond dat minder slapen dan de aanbevolen hoeveelheid het moeilijker kan maken om af te vallen met een caloriebeperkt dieet, het risico om aan te komen verhoogt en zorgt dat je meer lichaamsvet krijgt.

Gewichtsverlies houdt meestal in het verminderen van lichaamsvet terwijl zoveel mogelijk spiermassa behouden blijft. Wanneer jij een caloriebeperkt dieet volgt, kan de hoeveelheid vet die jij verliest en hoeveel spieren je behoudt, worden beïnvloed door hoe weinig slaap je krijgt.

Yoga vermindert stress

Yoga vermindert stress die verband houdt met gewichtstoename. Cortisol is een hormoon dat een cruciale rol speelt in de stofwisseling en beïnvloedt hoe je lichaam reageert op stress. De relatie tussen cortisol en gewichtsverlies is heel lastig om te begrijpen.

Via de hypofyse stuurt de hypothalamus de bijnieren aan om zowel cortisol als adrenaline te produceren. Als onderdeel van de noodzakelijke vecht-of-vluchtreactie kunnen deze hormonen ook worden vrijgegeven als reactie op waargenomen fysieke of emotionele stress.

Als je veel stress hebt, helpt cortisol je lichaam om de hoeveelheid energie die het heeft snel te verhogen en helpt het om beter te worden in het maken van glucose uit eiwitten. Adrenaline stimuleert de stofwisseling en geeft je energie en alertheid. Bovendien helpt het vetcellen energie te produceren.

De aanmaak van glucose wordt versneld door een teveel aan cortisol. Deze overvloed aan glucose wordt dan normaal gesproken omgezet in vet, dat in je lichaam wordt gereserveerd.

Bovendien zorgt het hebben van te veel adrenaline ervoor dat vetcellen uiteindelijk minder reageren op bijnierstimulatie om vet vrij te maken, wat op zijn beurt het risico op zwaarlijvigheid verhoogt en de vetopslag verhoogt.

Het aankomen van vet bij de buik is een van de gevaarlijkste vormen van zwaarlijvigheid, en dit zorgt ervoor dat het risico kan ontstaan op metabool syndroom, diabetes en hartaandoeningen.

Yoga, met name herstellende yoga, kan helpen bij het afvallen omdat de cortisolspiegel dan omlaag gaat. Bij vrouwen helpt yoga het cortisolspiegel verlagen na 12-13 weken.

Yoga ondersteunt de spijsvertering

Velen van ons ademen oppervlakkig in de snelle wereld van vandaag, wat ons stress- en angstniveau verhoogt. Onze bijnieren geven meer cortisol af als we in die toestand zijn. Dit hormoon kan problemen met het spijsverteringsstelsel, een verhoging van de bloedsuikerspiegel en gewichtstoename veroorzaken.

Diep ademhalen kan helpen bij het verminderen van stress en als gevolg daarvan het cortisolgehalte in het lichaam verlagen. Yoga kan helpen bij de stofwisseling en de spijsvertering.

Elk organisme doorloopt een biochemisch proces dat metabolisme wordt genoemd: ons lichaam gebruikt de energie die we uit eten en drinken halen. We hebben allemaal verschillende stofwisselingssnelheden omdat de werkelijke stofwisselingssnelheid wordt beïnvloed door leeftijd, geslacht en fysieke activiteit.

Om het lichaam goed te laten functioneren, is een snelle stofwisseling essentieel. Een belangrijk deel van de een goede metabolisme is fysieke activiteit. Het endocriene (klier) systeem komt op gang wanneer het lichaam begint te zweten. Talrijke orgaanfuncties, waaronder de spijsvertering en het metabolisme, worden door dit systeem ondersteund.

Door een versnelde stofwisseling zal het lichaam sneller calorieën en energie verbranden, waardoor afvallen makkelijker gaat.

afvallen met yoga

Meest effectieve yogahoudingen voor gewichtsverlies

Wil jij afvallen door yoga? Dan kun je de yogahoudingen hieronder gebruiken om dit proces te ondersteunen.

1. Krijger I of Virabhadrasana I

Krijger I, ook bekend als Virabhadrasana I, is een geweldige manier om de benen te versterken. Het kan ook gewichtsvermindering bevorderen. Als je de positie zo lang mogelijk vasthoudt, ga je veel zweten.

Een geweldige manier om calorieën te verbranden is deze pose. Bovendien dient het als basis voor meer geavanceerde staande houdingen. Als je net begint, is het een van de beste yoga-oefeningen om af te vallen. Voor yoga tegen rugpijn kan deze yoga pose ook helpen en mensen kunnen er baat bij hebben om hun handen in de lucht te steken. Deze krijger pose kan je helpen je algehele balans, kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Hoe Warrior I of Virabhadrasana I uit te voeren is als volgt:

Sta rechtop met je benen wijd uit elkaar, breng je armen boven je hoofd en raak je handen tegen elkaar. Houd de knie altijd boven je enkel. Herhaal aan de andere kant door je achterste been zo ver mogelijk uit te strekken.

2. Krijger II of Virabhadrasana II

Een andere variant van Virabhadrasana is Krijger II. Het maakt je dijen en heupen sterker. Deze houding helpt je ook om je bovenlichaam te versterken. Het is erg motiverend en gemakkelijk voor beginners.

Om het meeste uit de krijgershouding te halen, moet je het allemaal samen doen. Bovendien spant het diep de buik- en beenspieren aan. Als je wilt afvallen, zijn sterke en dichte spieren erg nuttig.

Zelfs als je niet traint, verbrand je meer calorieën omdat je meer spiervezels hebt. Daarnaast zorgt regelmatige training van deze pose ervoor dat je meer focus en concentratie krijgt, en ook een gezond lichaam!

Hoe Warrior II of Virabhadrasana II uit te voeren is als volgt:

Beweeg je armen parallel aan de vloer terwijl je rechtop staat met je benen uit elkaar. Houd zo lang mogelijk vast met je handen naar beneden gericht om vet te verbranden.

3. Berghouding of Tadasana

Tadasana, ook wel berghouding genoemd, is de startpositie voor alle yogi’s. De berghouding is waar je yogareis begint. Het heeft talloze varianten met verschillende voordelen.

Het maakt je benen, voeten en buik sterker. Elke yogales begint met Tadasana of staand. Het is een geweldige manier om je te concentreren op je training en je zorgen te vergeten. Deze oefening is een geweldige warming-up en helpt bij de concentratie.

Mountain Pose, of Tadasana, wordt op de volgende manier uitgevoerd;

Strek je ruggengraat, til je dijen en billen op en haal diep adem terwijl je met je voeten bij elkaar staat. En spreid je borst open.

Oefen het met je voeten dicht bij elkaar en handen aan de zijkanten. Je gewicht moet gelijkmatig over de beide benen worden verdeeld. Terwijl je rechtop staat, moet je ervoor zorgen dat de spieren in jouw dijen en heupen zijn samengetrokken.

4. Bound Angle Pose of Baddha Konasana

Baddha Konasana, ook bekend als Bound Angle Pose, is een geweldige yoga-oefening om de heupen te openen. Bovendien versterkt het je dijen en lies. Daarnaast verbetert het de flexibiliteit van de knie en de binnenkant van de dij.

Voordat we verder gaan met meditatieve houdingen die uitdagender zijn, zou ik je willen aanraden om te blijven oefenen en de gebonden hoekhouding onder de knie te krijgen. Het opent de onderrug, fixeert de wervelkolom en stimuleert de buikspieren.

Voer deze yoga pose voorzichtig en langzaam uit om blessures aan de onderste ledematen te voorkomen.

Dit is de manier om Bound Point Posture of Baddha Konasana te doen:

Strek je benen naar buiten terwijl je op de mat gaat liggen. Breng de tenen van de voeten bij elkaar door de knieën te buigen. Maak je rug recht. Breng met je handen je hielen naar het perineum.

5. De koningsduif pose

De koningsduivenhouding, ook wel duifhouding of kapotasana genoemd, is een meer geavanceerde versie van de traditionele duivenhouding. Het vereist meer heup- en dijflexibiliteit.

Voordat je deze pose probeert, raad ik je aan om Kapotasana regelmatig een paar weken te oefenen. De voordelen van de houding van de koningsduif lijken sterk op die van de vorige houding. Deze oefening maakt de lies, heupen en borst meer open. Bovendien versterkt het de romp en rug.

Volg deze stappen om de koningsduif poseuit te voeren:

Til je borst achterover vanuit de duivenhouding, buig je achterste been, kijk achterom met je kin verticaal gehouden en reik naar achteren met je handen. Houd je voet vast. Herhaal aan de andere kant.

6. Brug (Setu Bandha Sarvangasana)

De brug is een geweldige manier om af te vallen en de bilspieren en de schildklier te versterken. De schildklier wordt gestimuleerd om dit vitale hormoon te produceren dat de stofwisseling regelt door jouw borst zachtjes naar je kin te bewegen.

Als je met je voeten naar beneden drukt, zijn je dijen en rug verloofd. Dit helpt ook om die spieren te versterken.

7. Stoelhouding (Parivrtta Utkatasana)

Beschouw het als yoga’s variant van een squat – maar toch een beetje extremer gemaakt. Stoelhouding, Parivritta Utkatasana, richt zich op de buikspieren, bilspieren en quadriceps. En dat zijn alleen de spieren.

Bovendien profiteren de lymfe- en spijsverteringssystemen van het draaien. Zonnegroeten (Surya Namaskara) kan worden gezien als een manier om je beoefening te vergemakkelijken. Als je al deze bewegingen in één combineert, heb je een geweldige manier om af te vallen. Het strekt de spieren geleidelijk uit, warmt ze op en laat het bloed circuleren.

Doe jij fanatiek aan krachttraining? Ook dan is yoga een goede aanvulling. Bekijk hier de voordelen van yoga voor krachtsporters.

Afvallen door yoga is goed mogelijk, maar uiteraard is het belangrijk om hierbij ook goed op je voeding te letten. Hulp nodig? Bij Dikke-Mensen.nl ben je aan het juiste adres voor voedingsadvies op maat. Wij helpen je graag bij het verliezen van vet en gezonder worden.

Het belang van vis eten in een gezond dieet

vis eten gezond

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht besteed aan gezond eten, met name de voordelen van diëten en vis eten. Hoewel vis al eeuwenlang een belangrijke rol speelt in onze voeding, zijn er pas recente ontwikkelingen wat betreft het inzicht in de voordelen van het eten van vis. Diëten en vis eten hebben beiden hun voordelen, maar ze verschillen ook op veel manieren. In dit artikel op Dikke-Mensen.nl worden de voordelen van diëten en vis eten verder verkend. We zullen kijken naar de verschillende soorten diëten en de gezondheidsvoordelen van het eten van vis. Na het lezen van dit artikel kun je eenvoudig online vis bestellen en direct starten met je gezondere leefstijl.

Verschillende soorten diëten

Er zijn veel verschillende soorten diëten, waaronder eiwit- en koolhydraatarm dieet, koolhydraatarm dieet, Paleo dieet, vetarme diëten, veganistische diëten, vegetarische diëten en veel meer. Al deze diëten hebben hun eigen voordelen en nadelen. Hieronder geven we een korte toelichting op enkele van de meeste populaire eetstijlen / leefstijlen in Nederland.

 • Koolhydraatarm dieet: Een koolhydraatarm dieet is een dieet met een lage koolhydraatinname. In dit dieet is het de bedoeling dat je veel vezels en eiwitten binnenkrijgt, maar dat je de inname van koolhydraten beperkt. Ook hier geldt dat je gewicht kunt verliezen, omdat je minder koolhydraten binnenkrijgt. Ook is het goed voor je cholesterolgehalte en je hartgezondheid.
 • Paleo dieet: Het Paleo dieet is gebaseerd op voedsel dat je in de tijd van de jagers-verzamelaars kon vinden. Het is gericht op het eten van voedsel dat voornamelijk uit groenten, fruit, vis en vlees bestaat. Het voordeel van dit dieet is dat je voedsel krijgt dat rijk is aan voedingsstoffen en dat het je helpt om een gezond gewicht te behouden. Ook is het goed voor je spijsvertering en je energieniveau.
 • Vetarm dieet: Een vetarme dieet is gericht op het verminderen van de inname van verzadigde vetten. Het voordeel van dit dieet is dat het goed is voor je cholesterolgehalte, wat op zijn beurt goed is voor je hartgezondheid. Ook helpt het om een gezond gewicht te behouden.
 • Veganistisch dieet: Een veganistisch dieet is een dieet dat gericht is op het eten van voedsel dat alleen uit plantaardige producten bestaat. Het voordeel van dit dieet is dat het rijk is aan voedingsstoffen en dat het helpt bij het verminderen van het risico op bepaalde gezondheidsproblemen. Ook helpt het om een gezond gewicht te behouden.
 • Vegetarisch dieet: Een vegetarisch dieet is een dieet dat gericht is op het eten van voedsel dat alleen uit plantaardige producten bestaat. Het voordeel van dit dieet is dat het rijk is aan voedingsstoffen en dat het helpt bij het verminderen van het risico op bepaalde gezondheidsproblemen. Ook helpt het om een gezond gewicht te behouden.

Waarom past vis in een gezond dieet?

Vis eten is een goede bron van voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Vis is ook een goede bron van omega-3 vetzuren, die goed zijn voor de gezondheid. Er zijn veel verschillende soorten vis, waaronder zalm, tonijn, makreel, sardines, ansjovis, forel en vele andere.

Voordelen van vis eten

Vis eten heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo kan het helpen bij het verlagen van het risico op hartziekten, zoals beroerte en hartaanval. Ook is het goed voor je spijsvertering, omdat vis een goede bron van vezels is. Daarnaast is het goed voor je gezichtsvermogen, omdat vis een goede bron van omega-3 vetzuren is. Ook kan vis eten helpen bij het verminderen van het risico op bepaalde soorten kanker, zoals darmkanker. Daarnaast is het goed voor je botten, omdat vis een goede bron van vitamine D is.

Gezonde vissoorten

Er zijn veel verschillende soorten vis, waaronder zalm, tonijn, makreel, sardines, ansjovis, forel en vele andere. Elk van deze vissoorten heeft zijn eigen voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. Bijvoorbeeld, zalm is een goede bron van omega-3 vetzuren en vitamine B12, en het is ook een goede bron van eiwitten. Tonijn bevat veel eiwitten en omega-3 vetzuren, en het heeft ook een hoog gehalte aan vitamine B6 en B12.

Makreel is rijk aan omega-3 vetzuren en eiwitten, en het bevat ook veel vitamine B6 en B12. Sardines zijn rijk aan omega-3 vetzuren, eiwitten, vitamine B12 en calcium. Ansjovis bevat veel omega-3 vetzuren, eiwitten, vitamine B12, selenium en jodium. Forel is een goede bron van omega-3 vetzuren, eiwitten, vitamine B12, jodium en selenium.

Vis eten past zoals je ziet in een dieet voor gezond afvallen. Op Dikke-Mensen.nl helpen we je graag bij het veranderen van je leefstijl.

Hoeveel gram eiwit per dag nodig?

hoeveel gram eiwit per dag

In een gezond voedingsschema zijn eiwitten erg belangrijk. Eiwit heeft namelijk verschillende functies in het lichaam, zoals het herstellen van spierweefsel. Veel sporters willen er daarom voor zorgen dat zij genoeg eiwitten binnenkrijgen. Maar wat is genoeg? Hoeveel gram eiwit per dag heb je nodig als je wil afvallen of als je juist meer spiermassa wil opbouwen? In deze blog op Dikke-Mensen.nl leggen we je precies uit hoeveel proteïnen jij moet eten!

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Al onze lichaamscellen (dus ook onze spiercellen) zijn opgebouwd uit aminozuren, de kleine ketens van eiwitten. Maar proteïne levert ook energie en behoort daarom samen met koolhydraten en vetten tot de belangrijkste voedingsstoffen. 1 gram eiwit levert 4 kcal, hetzelfde als 1 gram koolhydraat. Vet is rijker aan calorieën en levert 9 kcal per gram.

Eiwitten dragen bij aan:

 • Een goede hormoonbalans
 • Transport van voedingsstoffen in het bloed
 • Versterking van het immuunsysteem
 • Een goede spijsvertering
 • Herstel en opbouw van spiermassa

De aminozuren die ons lichaam uit eiwitten haalt zijn betrokken bij veel fysiologische processen. Voor sporters is de opbouw van spiermassa hiervan wellicht het belangrijkst. Na een zware training ontstaan er minuscule beschadigingen in spiervezels. Ons lichaam gebruikt eiwitten om de spieren te gaan herstellen. Om goed te herstellen en gespierder en sterker te worden is het dus belangrijk om genoeg eiwitten te consumeren. Maar hoeveel gram eiwit per dag is dan genoeg? Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van factoren als gewicht, doelstelling en mate van lichamelijke activiteit.

Hoeveel gram eiwit per dag?

Hoeveel gram eiwit per dag jij nodig hebt is dus vooral afhankelijk van je lichaamsgewicht en activiteitsniveau. Iemand die de hele dag achter een laptop zit te werken heeft minder proteïnen nodig dan iemand die lichamelijk zware arbeid verricht. Ook zal een atleet meer eiwit nodig hebben dan een recreatieve sporter.

Op 2 maart 2021 heeft de Gezondheidsraad nieuwe eiwitnormen gepubliceerd. Hierin stellen zij de volgende richtlijnen, afhankelijk van jouw leefstijl en sportpatroon.

 • Niet-sporter = 0,83 gram eiwit per kg lichaamsgewicht
 • Recreatieve sporter = 1 – 1,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht
 • Duursporter = 1,4 – 1,6 gram eiwit per kg lichaamsgewicht
 • Krachtatleet = 2 – 2,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht

Om te bepalen hoeveel eiwit jij dagelijks nodig hebt kun je de bovenstaande richtlijnen toepassen op jouw situatie. Gebruik jouw gewicht en dagelijkse activiteiten om jouw eiwitbehoefte te berekenen. Om je op weg te helpen zie je hieronder een rekenvoorbeeld eiwitbehoefte.

Voorbeeld berekenen eiwitbehoefte

Wil jij bepalen hoeveel gram eiwit per dag jij nodig hebt, op basis van de bovenstaande richtlijn? Gebruik dan ons rekenvoorbeeld:

Stel je weegt 85 kilogram en doet aan duursport. Hierbij loop je meerdere malen per week hard. In dat geval kun je uitgaan van 1,4 tot 1,6 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Je hebt dan 119 tot 136 gram eiwit per dag nodig. Ben jij geen duursporter maar doe je aan bodybuilding? Dan ga je uit van 2 tot 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. In dat geval heb je dus 170 tot 187 gram eiwit per dag nodig.

hoeveel eiwit per dag nodig

Eiwit en afvallen

Wil je graag op een gezonde manier afvallen? Dan is het slim om je eiwitinname te verhogen (en natuurlijk je totale calorie-inname te verlagen). Omdat je minder gaat eten bij het afvallen is de kans aanwezig dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt. Dit is jammer, want eiwit speelt een ondersteunende rol bij het verliezen van vet.

 • Eiwitten helpen bij het behoud van spiermassa
 • Ze zorgen voor een langer verzadigd gevoel
 • Dragen bij aan een stabielere bloedsuikerspiegel

Behoud van spiermassa
Bij het afvallen wil je natuurlijk zoveel mogelijk vet verliezen en geen spiermassa kwijtraken. Bij crashdieten zien we helaas vaak dat mensen veel spiermassa verliezen. Door eiwitrijk te blijven eten kan het verlies van spieren zoveel mogelijk tegengehouden worden. Het behoud van spiermassa is niet alleen belangrijk voor krachtsporters die er goed uit willen zien. Spieren verbruiken ook in rust meer energie, daarom is het voor iedereen nuttig om zoveel mogelijk spiermassa te behouden. De vetverbranding zal dan immers hoger zijn, ook wanneer je niets doet.

Langer verzadigd gevoel
Een ander voordeel van eiwitrijk eten bij het afvallen is dat eiwitten langzamer worden verteerd door ons lichaam. Het verteren van eiwit vergt meer energie en zorgt voor een langer verzadigd gevoel. Eiwitten zijn ongeveer tweemaal moeilijker te verteren dan koolhydraten, eiwitrijk voedsel blijft daardoor tweemaal zo lang in onze maag. Hierdoor zit je langer vol en heb je minder snel trek, waardoor het makkelijker is om je dagelijkse calorie-doel te halen.

Stabielere bloedsuikerspiegel
Wanneer je veel koolhydraten (suikers) eet zal je bloedsuikerspiegel gaan stijgen door de toename van glucose in het bloed. Na een uurtje of twee is de koolhydraatrijke maaltijd verteerd en daalt onze bloedsuikerspiegel weer. Dit dalen van de bloedsuikerspiegel triggert ons hongergevoel. We krijgen alweer trek. En de verleiding tot snoepen en snacken lonkt. Daar zitten we uiteraard niet op te wachten als we aan het droogtrainen zijn. Eiwit heeft een minder heftig effect op onze bloedsuikerspiegel. Doordat de suikerspiegel stabieler blijft, krijgt je lichaam minder snel en vaak het ‘honger-signaal’. Je hebt dus minder vaak de neiging om te snoepen.

Eiwit en spiermassa opbouw

Bij spiermassa opbouwen heeft je lichaam ook veel eiwitten nodig. Bij intensieve krachttrainingen ontstaat spierafbraak. Om dit tegen de gaan en de beschadigingen in de spiervezels te herstellen, gebruikt je lichaam de aminozuren uit eiwit. Eet je te weinig en krijg je niet voldoende proteïnen binnen dagelijks, dan herstelt je lichaam niet goed. Met als gevolg een achteruitgang van spierkracht- en massa, in plaats van progressie.

Nu denk je misschien; hoe meer eiwit ik eet, hoe meer spieren ik ga opbouwen. Zo werkt het helaas niet! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat meer eiwitten eten dan de eerder genoemde richtlijn (tot 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht) geen meerwaarde heeft. Het zorgt dus niet voor een snellere spiergroei. Overtollig eiwit wordt uitgescheden door het lichaam, of opgeslagen in de vorm van vetreserves indien je stelselmatig over je caloriebehoefte heen gaat.

Dus; volg de richtlijnen voor eiwitinname uit onze blog en je weet precies hoeveel gram eiwit per dag jij nodig hebt voor jouw doel! Hulp nodig bij het samenstellen van een eiwitrijk voedingspatroon? Bekijk hier onze online coaching trajecten!

Gezonde voeding voor mond en lichaam

gezonde voeding

Als je gezond eet dan heeft dat duidelijk effect op je lichaam. Je ziet er goed uit en zit lekker in je vel. Goede voeding kan daarnaast een positief effect hebben op je gebit en mond. Je voorkomt er niet alleen problemen mee, maar gaat tevens een stuk gezonder door het leven. In deze blog op Dikke-Mensen.nl leren we je meer over gezonde voeding voor mond en lichaam!

Ongezond eten kan vervelende gevolgen hebben

Als je wel eens last hebt van een stinkende adem dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zijn. Een stinkende adem kan door verschillende dingen veroorzaakt worden maar het zijn altijd schadelijke bacteriën die eraan ten grondslag liggen.

Eet je vrij ongezond, dan heeft je lichaam minder weerstand en kun je minder goed tegen deze bacteriën op. Daarnaast wordt de vorming van deze bacteriën nog eens extra gestimuleerd als je veel suikers binnenkrijgt.

Geef bacteriën geen kans

Bacteriën houden erg van suikers en als je je mond niet altijd even goed schoonhoudt, grijpen zij hun kans en nestelen ze zich op je tong en in je keel. Gevolg: stinkende hoopjes die groeien en een vieze adem veroorzaken.

Om dit tegen te gaan, bestrijd je het probleem het beste bij de bron door de vorming van bacteriën tegen te gaan. Hiervoor houd je je mond goed schoon door regelmatig tanden te poetsen en je mond te spoelen met mondwater.

Eet niet teveel suiker

Daarnaast is goede voeding, zonder al te veel suikers, gewoon een stuk beter voor je, zowel voor je tanden als voor de rest van je lichaam. Kies zoveel mogelijk voedingsmiddelen waaraan geen extra suikers is toegevoegd of andere (kunstmatige) toevoegingen zijn gedaan. Deze zijn gewoon gezonder en dat effect merk je al snel.

Gezonde voeding? Kijk ook naar drinken

Bepaalde voedingsstoffen en dan met name dranken zoals koffie, thee, sap, frisdrank en wijn zorgen er ook voor dat je aanslag en vlekjes op je tanden krijgt. Je tanden worden gelig en witte tanden krijgen kun je door ze goed te poetsen met speciale tandpasta, maar ook door minder van deze dranken te nuttigen.

Kies eens voor gewoon water. Dat is gezonder en pleegt geen aanslag op je gebit. Zo houd je je mond toch gehydrateerd en krijg je voldoende vocht binnen. Heb je een drankje op met veel suiker? Ga dan niet meteen met tandpasta en borstel aan de slag. Dit zorgt er namelijk voor dat je de suikers nog meer verspreidt waardoor het tandglazuur beschadigd wordt en eerder afbrokkelt.

Hulp nodig bij gezonder eten? Bij onze online voedingsbegeleiding leer je precies wat gezonde voeding is, voor zowel je gebit als je lichaam. Of je nu wil afvallen of aan wil komen; Dikke-Mensen.nl biedt de beste coaching!

Online fitness coach: wat zijn de voordelen en nadelen?

online personal training

Zoek jij hulp bij het bereiken van jouw sportieve doelen? Dan is het inschakelen van een personal trainer een goede stap. Veel mensen vinden het een te grote stap om personal trainingen te volgen bij een fysieke coach. Daarom is online coaching en voedingsbegeleiding tegenwoordig erg populair. In plaats van begeleiding van een fysieke coach krijg je hulp van een Online Fitness Coach. Maar hoe werkt deze vorm van online personal training precies? En hoe kies je een goede persoonlijke coach? We leggen het je uit in deze blog op Dikke-Mensen.nl!

Hoe werkt een Online Fitness Coach?

Een Online Fitness Coach maakt, zoals de naam natuurlijk al verklapt, gebruik van digitale begeleiding. Bij online personal training krijg je begeleiding via het internet, bijvoorbeeld via Skype, e-mail of WhatsApp.

Op basis van een intake maakt de online coach een voedingsschema en trainingsschema op maat. Dit is hetzelfde als bij een personal trainer, alleen zal je nu zelf je vetpercentage moeten (laten) meten. Zo kan jouw trainer schema’s maken die aansluiten bij de behoeften van jouw lichaam, jouw fysieke doelen, eetvoorkeuren en eventuele blessures of klachten.

Jij gaat zelfstandig aan de slag met workouts en het gezonde voedingsschema. Sommige online fitness coaches gebruiken ook een app waarin je alles kunt bijhouden. Tijdens een wekelijke check-up bespreek je de voortgang en is er ruimte om vragen te stellen aan jouw online personal trainer. Zo krijg jij advies op maat, zonder dat je naar een bepaalde locatie hoeft te gaan voor een afspraak.

Voordelen online coaching

Waarom zou je kiezen voor online coaching? Hieronder lees je de belangrijkste voordelen.

 • Makkelijker contact: je hoeft geen fysieke afspraken te plannen met een online fitness coach. Je kunt vanuit huis een coachingsgesprek hebben op ieder gewenst moment. Bovendien scheelt dit nog reistijd ook. Heb je tussendoor vragen? Dan kun je deze eenvoudig stellen via Skype of WhatsApp.
 • Goedkoper: omdat je geen fysieke trainingen krijgt en de online personal trainer dus geen sportruimte hoef te huren (of aanschaffen) druk je de kosten. Voor een personal trainer betaal je al snel 50 euro per uur en heb je maar een beperkt aantal momenten om problemen en vragen te bespreken. Online coaching is flexibeler en goedkoper.
 • Meer kennisoverdracht: tijdens begeleiding van een personal trainer zal deze jou corrigeren bij oefeningen. Echter is er vaak weinig uitleg en overdracht van kennis. Je leert er dus zelf een stuk minder van. Een online fitness coach leert jou bewuster omgaan met voeding en geeft je meer technische kennis ter voorbereiding op je trainingen.
 • Betere informatie: het kan natuurlijk gebeuren dat jij een vraag stelt waarop de personal trainer niet direct een antwoord heeft. Veel personal trainers geven dan een halfbakken antwoord, waar de helft misschien niet eens van klopt. Zo krijg jij verkeerde informatie. Een online coach heeft de mogelijkheid om de benodigde informatie op te zoeken en jou dus beter te begeleiden.
online fitness coach

Nadelen online begeleiding

Natuurlijk heeft online coaching niet alleen maar voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen, zoals hieronder uitgelegd.

 • Meer zelfdiscipline nodig: deelnemen aan een online coaching traject vergt meer zelfdiscipline. De online coach is namelijk niet aanwezig bij jouw fitness trainingen. Als jij er met de pet naar gooit, dan is hij niet aanwezig om te corrigeren en motiveren. Vind jij het lastig om zelfstandig aan het werk te gaan en hard te trainen? Dan is online personal training misschien niet voor jou weggelegd.
 • Techniek oefeningen: ben jij een beginnende sporter dan is het belangrijk dat je de techniek van oefeningen goed leert. Zo behaal je maximale progressie en voorkom je blessures. De online coach kan fitness oefeningen uitleggen, maar tijdens het sporten niet corrigeren op fouten.

Hoe kies je een goede online personal trainer?

Is de werkwijze van online (voedings)begeleiding iets wat bij jou past? Dan ben je vast op zoek naar een goede online fitness coach. Waar moet je op letten? Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je een coach kiest die betrouwbaar is. Kijk bijvoorbeeld naar ervaringen van anderen, reviews op een platform zoals Feedback Company en kijk hoe de coach reageert op jouw mail met informatievragen.

Vervolgens kun je kijken naar de kosten voor een begeleidingsplan. Hoewel online coaching goedkoper is dan een fysieke personal trainer, moet je niet verwachten kwaliteit te krijgen voor een appel en een ei. Goede begeleiding kost geld, dus onthoud: goedkoop is vaak duurkoop. Websites strooien met lage prijzen, maar vaak krijg je dan geen op maat gemaakt voedingsschema en trainingsschema. Zij hebben een database met allerlei schema’s en mailen jou gewoon een standaard schema toe.

Als het gaat om afvallen en gezondheid is het belangrijk dat jij een goed gevoel krijgt bij de coach. Krijg je het gevoel dat hij of zij jou goed kan begeleiding? Kijk ten eerste dus naar de opleidingen van de online personal trainer. Is er sprake van een gedegen studie om zijn visie te onderbouwen? Lees ook altijd het verhaal van de coach. Wat is zijn eigen ervaring met aankomen, afvallen en gezonde voeding? Op basis van deze punten kun jij beslissen welke online fitness coach jou het best kan begeleiden.

Onze fitness coaching

Bij Dikke-Mensen.nl staan we voor online voedingsbegeleiding en fitness coaching van de allerhoogste kwaliteit. Jij en jouw wensen staan centraal. Op basis hiervan maken wij een voedingsschema op maat met elke week nieuwe menu’s. Ook stellen wij een trainingsplan samen rekening houdend met jouw fysieke mogelijkheden. Benieuwd naar onze trajecten en kosten? Stuur ons een berichtje via onderstaand formulier.

Gezond afvallen? Zo doe je het!

gezond afvallen

Vind jij jezelf (te) zwaar? Dan wil je waarschijnlijk de strijd met de overtollige kilo’s aangaan. Hiervoor kun je een dieet volgen en gaan sporten. Daarnaast zijn er nog talloze manieren om gezond kilo´s te verliezen. Voordat jij een keuze maakt, moet je weten dat niet iedere methode even gezond is. Er zijn zelfs methoden die een ware aanslag zijn op jouw lichaam. Uiteraard wil je voorkomen dat jouw lichaam onder het afvallen gaat lijden. Kies daarom voor gezond afvallen. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Weet jij ook niet hoe je gezond afvalt? Wij vertellen je in deze blog op Dikke-Mensen.nl hoe je dit doet.

Weet wat je eet

Als jij af wil vallen, kun je jouw eetpatroon aanpassen. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om minder te eten. Dit zorgt er inderdaad voor dat je op den duur kilo’s verliest. Toch is dit niet altijd een gezonde manier van afvallen. Als jij te weinig eet, krijgt jouw lichaam ook minder bouw- en voedingsstoffen binnen. Minder eten is daarom niet altijd de gezondste manier om af te vallen.

Toch kun je wel kilo’s verliezen door op jouw eetpatroon te letten. Voordat je aanpassingen doet, raden wij jou aan om bij te houden wat je eet en drinkt. Noteer bijvoorbeeld per dag wat jij allemaal verorbert. Veel mensen vinden dit (te) confronterend. Dat kan, maar het zorgt ook voor bewustwording. Door het overzicht zie jij mogelijk in dat je te veel lekkernijen eet. Als je deze voortaan links laat liggen, zie je dit op den duur terug in jouw gewicht.

Voedingsschema op maat

Vind je het lastig om jouw eetpatroon aan te passen? Dan biedt een voedingsschema mogelijk uitkomst. Pas wel op met welk dieet je volgt. Sommige mensen kiezen voor een zogeheten crashdieet, omdat deze diëten beweren dat jij er snel(ler) door afvalt. Dat kan inderdaad, maar het is vaak een aanslag op jouw lichaam. Als je gezond af wilt vallen is zo’n dieet geen goede keuze.

Laat daarom altijd een voedingsschema op maat samenstellen. Hierin wordt jouw eetpatroon aangepast op de behoeften van jouw lichaam. Zo krijg je genoeg belangrijke voedingsstoffen binnen en ga je gezond afvallen. In zo’n voedingsschema op maat kijken we naar de totale caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten.

Beweeg voldoende

Door jouw eetpatroon aan te passen, kun je de nodige kilo’s verliezen. Toch gaat het jou mogelijk niet hard genoeg. In dat geval raden wij je aan ook voldoende te bewegen. Sluit bijvoorbeeld een abonnement af bij een sportschool. Sporten is namelijk een gezonde manier om af te vallen.

Ontbreekt het jou aan de motivatie om te gaan sporten of krijg je niet voldoende persoonlijke aandacht tijdens groepslessen? Schakel dan een personal trainer in. Zo’n trainer focust zich namelijk volledig op jou. Bovendien motiveert hij je om jouw doelen te halen. Vind je een sportschool niets? Dan kun je bijvoorbeeld ook gaan wandelen of hardlopen om af te vallen.

Samen gezond afvallen

Veel mensen beginnen enthousiast wanneer zij af willen vallen. Helaas gebeurt het regelmatig dat zij weer terugvallen in oude gewoontes. Wil jij op een gezonde manier afvallen? Zoek dan iemand die het proces samen met jou wil doorlopen. Dit kan bijvoorbeeld je partner zijn, maar ook een vriend of vriendin.

Jullie kunnen hetzelfde dieet volgen en samen gaan sporten. Duo training is namelijk een stuk leuker dan individueel trainen. Bovendien krijg je alsnog voldoende persoonlijke aandacht. Grote voordeel van samen afvallen is dat je altijd een stok achter de deur hebt. Jullie motiveren elkaar namelijk en dat zorgt er vaak voor dat het afvallen een succes wordt.